19 prosince 2014

Bez čeho o Vánocích nepřežiju

Žádná nová informace - Vánoce jsou tady cobydup. Například já si to ale moc neuvědomuji (nebo nepřipouštím?). Spousta z Vás si nedokáže čas vánoční představit bez cukroví, večerů strávených s rodinou, návštěvy kostela anebo třeba smaženého kapra. Když to tak čtu, zřejmě nejsem ani člověk. Určitě ne ten klasický druh.  Přesvědčte se sami.

Zápočty
Pokud si toto právě čte nějaký student vysoké školy, tak mi dá možná (alespoň trošku) zapravdu. Vánoce jsou sakra lepší, pokud se Vám v systému objeví "Splnil", no ne? To načasování (zkoušky/zápočty/škola) taky nebude náhoda. A tak můžeme o Vánocích nejen nasát vůni perníčků (nebo perníku, každému dle libosti), ale i novou energii, již jsme v zápočtovém týdnu vyčerpali do posledního kousíčku. A taková energie se vždy doplňuje lépe při stavu "splnil" než "nesplnil". Nehledě na to, že ten zápis na opravný termín, který zpřístupní okolo jedné/páté/šesté hodiny ranní, v sobotu, člověku taky moc nepřidá.

Kamarádi
Klasika, která nikdy nezklame. Je zajímavé, že zatímco s rodinou se o Vánocích většinou pohádáme (pokud by to ovšem vylučovalo hádky v jiné části roku, znamenalo by to, že naše rodina má Vánoční náladu od prvního ledna do třicátého prvního prosince), s kamarády to mám naprosto naopak. Užíváme si sami sebe, bavíme se, jako bychom v sobě každý měli asi litr punče, děláme blbosti a vyrážíme objevovat ten svět venku. Věděli jste třeba, že v určitém (poměrně krátkém) úseku dne je venku i světlo? Já donedávna neměla tušení. S pár přáteli si dáme dárky, ale nic velikého. Ony totiž nejsou absolutně podstatné. Daleko víc si užijeme, když spolu můžeme někam vyrazit anebo prostě sednout spolu na chatě/v bytě a prokecat noc. Mám ráda čas, který strávím s lidmi, jež mám ráda (a oni mají rádi mě). 
Občas uděláme nějakou dusíkovou párty nebo tak něco.
(Coca Cola Zero zmrazená tekutým dusíkem)

Pořizujeme kočkám buřinky, a tak....

Rodina
Ano, i na tu došlo. Sice se hádáme, jak už bylo řečeno, ale taky si dokážeme užít společného chvíle. Je pravda, že Vánoce už nás až tak moc neberou. Tedy, ono je to trochu jinak - mě už Vánoce neberou. Mamku vlastně taky ne, ale neodpustí si asi tak miliardu druhů cukroví, vánoční úklid, že by se to cukroví dalo jíst z podlahy, a taky kapra, bramborový salát, vánočku, krůtu, kachnu... Prostě všechno jídlo, které nemůžu ani vidět, a činnosti, jichž mám za celý rok až po krk.
Mám takovou utkvělou představu, že Vánoce jsou pro děti. Neberu teď v potaz rodiny, kde uctívají některé z náboženství, to je jiná kategorie, do níž já nespadám, jelikož jsem nevěřící. Nenáleží mi tedy vyjadřovat se o Vánocích ve spojitosti s náboženstvími. Co se ale dětí týče, v tom mám já osobně jasno. Pamatujete si, když jste byli malí a při každém dárku se Vám rozzářily oči? Milovali jste každou věc, kterou jste pod stromečkem našli (krom ponožek). Psali jste dopis Ježíškovi a čekali, jestli splní vaše přání. A viděli jste někdy dítě dělat co, co jste u stromečku dělali jako malí vy? Myslím, že netřeba více slov - pohled na rozzářený dětský pohled, úsměv na tvářích a spokojenost je to, co stojí za shon okolo Vánoce.
Vánočka [Mamka, 2007]

Sníh
Tak aby bylo jasno, nemám ráda zimu. Respektive nejraději mám jaro. Opravdu nevidím nic pozitivního na tom, když procházíte po ulici/přírodou a během deseti minut nevíte, jestli je vám už teplo, anebo naopak taková zima, že ji  tělo už nedokáže vnímat.
Ale sníh je fajn. Mám ráda, když sedím za oknem, hezky v teple, a venku pomalu padají vločky (hmmm, ovesná kaše). Nehne se ani větvička, nemrzne, až praští, ale je kouzelná zima. Plná klidu, pohody, nikam nespěchá a nebojí se ukázat svou hezkou stránku. Sice je to ze začátku prašan, ze kterého horko těžko uděláte kouli, kterou byste sejmuli kamaráda, ale když je ho víc a vydrží pár dní, postavíte z něj i docela luxusního sněhuláka.

No není to krása?

Toto je prosím sněhové dílo zhruba z roku 2007, kdy jsme na základní škole postavili sněhuláka invalidu a jeho matku svini.

Projevila jsem svůj umělecký talent na autě.

Zdobení perníků
Nikdy neříkej nikdy. V tomhle případě jsem "nikdy" nikdy neřekla, ale docela to přísloví sedí na to, co chci teď napsat. Každý rok, už od základní školy, jsem vždy před Vánoci zdobila perníčky. Mám ráda to vykrajování tvarů, tu volnost ve výběru a variabilitu. Mám ráda, že na perníky můžu nakreslit cokoliv. Ale letos, letos je to poprvé jinak (nikdy neříkej nikdy, rozumíte?). Letos jsem asi hodinu vykrajovala linecké. Toť shrnutí mého podílu na letošním pečení cukroví. Žádné vykrajování perníků, žádné lepení lineckého, žádné "šoulání" rohlíčků, nic. Jeden problém je onen zápočtový týden/zkouškové, další problém je, že mne to prostě zčistajasna přestalo bavit/lákat. Cukroví nejím už docela dost let, ale vždy mě bavilo jej péct. Letos tomu tak není. Ještě že má mamka pořád toho vánočního ducha a všechno stihla sama. Návštěvy a rodina se pomějí.
Můj osobitý perníček z roku 2007. Stejně je to všechno made in china!


Retro fotka nějakých našich výrobků z roku 2006

Vánoční písničky
Dobře, rozhodně si jakoukoli vánoční písničku nepustím po cestě autem, v autobusu nebo třeba jen tak. Ale pokud během Vánoc někde nějakou slyším (a není to 936 851 013 krát za den během brigády), zlepší mi to náladu. Navodí mě to na tu fajn vánoční atmosféru. A když slyšíme písničku s kamarádkou, je to ještě daleko lepší. Občas začne zpívat, a já mám prostě pocit, že všechno je tak, jak má být. Všechno je správně :)
Zdravím tě, Baru :)


Coldplay - Christmas Lights

Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You



Zdobení stromečku
Jako by to bylo včera, když jsem na Štědrý den zjistila, že nám nesvítí světýlka na vánoční stromek. Asi dvě hodiny jsem zkoušela vyměňovat jednotlivé žárovky a doufala, že se řetěz třeba konečně rozsvítí. Po zabitém odpoledni stráveném na podlaze s dvěma klubky vánočních světýlek jsem se rozbrečela. Nejhorší vánoční ráno ever. A stejně jsem to pak dokázala, zkoušením jsem našla vadné žárovky a světla jsem zprovoznila.
Ano, byla jsem labilní.... A přecitlivělá. Ne, nebylo to na základní škole. A nebylo to vlastně už ani na střední...
Mám ráda zdobení stromečku. Zdobíme jej vždy až dvacátého čtvrtého. Tedy já zdobím. Je to takový můj dopolední rituál. Těžko říct, jak to bude letos, plánujeme s kamarádem na Štědrý den někam vyrazit, užít si volno... Ale předpokládám (rozuměj doufám), že stihnu vše.
Náš vánoční stromek z roku 2011. Barvy máme pořád stejné, jen stromeček bývá vyšší, bohatší a ozdob je už více. V popředí si všimněte mého milovaného pejska, Connie. Vzpomínáme na tebe, broučku.

Všude plno lidí
Stěžuji si na ně, ale bez nich a vyhrávajících koled všude, kam se podíváš, bych pomalu ani nepoznala, že jsou Vánoce. Lidi. Lidi všude. Lidi na chodnících, na cestách, v autech, v autobusech, v tramvajích, lidi na náměstí, lidi ve škole, lidi na úřadech, lidi v obchodech... jsou všude. Kde se ale celý rok schovávají, to mi hlava nebere. A prosím vás, pokladní jsou taky jen lidé! Je to jejich práce, nemají jedinou potřebu nějak vám ubližovat, zdržovat vás a nebo na vás šít boudu ohledně ceny šunky od kosti.
 
Black Friday jak má být.

Procházky na místech, kde ti lidi nejsou
Když je někde málo lidí, jedná se o dar z nebes. Samozřejmě to člověk pocítí o to intenzivněji, pokud celý den běhá po městě a po obchodech, kde se pohybují tisíce lidí, a poté vyjde do parku nebo k zamrzlému rybníku, kde není (téměř) nikdo. Ještě s sebou vzít psího kamaráda, který vám do procházky nekecá, ale dělá úžasného společníka. Vidíte, jak si hraje ve sněhu, skotačí, prochází se, neřekne ani slovo, jen projevu radost. Tomu já říkám pohodička. Ale nesmí být mínus dvacet stupňů. A nesmím mít pocit, že přimrznu k cestě.

Přeji Vám krásné Vánoce :)

2 komentáře:

  1. Ta poslední fotka je nádherná! :) My perníky nepečeme.. takže je ani nezdobíme no:D ale stejně mě ta poleva nechutná! :D
    Tak to jsi dobrá! :) většina lidí na výšce na to kašle - co tak poslouchám :D já osobně chodím všude připravená s jídlem no..:D

    OdpovědětVymazat
  2. tu prvu viedensku fotku mam na blogu aj ja :) ja som sedela v Starbuckse a obdivovala krasnu Vieden :)

    Zelam krasne sviatky a pozyvam na vianocnu giveaway, tu: http://www.biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/12/stastne-vesele-vianoce.html

    OdpovědětVymazat